Spridda tankar om allt möjligt Projekt och tankar från hjärnkontoret

15aug/09Off

ID3-taggning och albumomslag på Mac

Ett av dom största i-landsproblemen idag är att hålla ordning på alla tusentals musikfiler, bilder och videor som lusar ner våra hårddiskar. Idag tänkte jag ge några tips på hur man bäst städar bland musikfilerna.

ID3-taggar

Att städa bland ID3-taggar är sällan gjort i en handvändning. I alla fall inte om man är pedant och kräver komplett låtinformation för alla låtar, inklusive omslagsgrafik. Som kuriosa kan det vara intressant att veta att det förekommer två skilda ID3-tagversioner:

ID3v1

  • För en tynande tillvaro då användningsområdet är ganska begränsat.
  • Har ett begränsat antal tagfält (6-7 st).
  • Taginformationen lagras i slutet av filen.

ID3v2

  • Används huvudsakligen idag.
  • Taggen kan byggas på med fler fält, allt eftersom utvecklingen kräver det. Kan innehålla både text och bild. Sammanlagt 256 MB.
  • Taginformationen lagras i början av filen. För strömmande format är detta en fördel, eftersom taginformationen är det första som skickas till mottagen.

ID3v1För en tynande tillvaro då användningsområdet är ganska begränsat.Har ett begränsat antal tagfält (6-7 st).Taginformationen lagras i slutet av filen. ID3v2Används huvudsakligen idag.Taggen kan byggas på med fler fält, allt eftersom utvecklingen kräver det. Kan innehålla både text och bild. Sammanlagt 256 MB.Taginformationen lagras i början av filen. För strömmande format är detta en fördel, eftersom taginformationen är det första som skickas till mottagen. Den man i vardagligt tal avser, när man säger "ID3-tag", är version 2. Den har i sin tur ett antal subversioner, där 2.4 idag är den senaste.

ID3-redigeringsprogram

Itunes är idag den allenarådande musikspelaren för Mac. Den har (tyvärr) sopat bort all konkurrens under de år som programmet existerat. Itunes är ett bra program för vad det är tänkt för, men att till att städa bland horder av felaktigt namngiven musik duger det knappast. Här är några bättre alternativ.

Media Rage

MediaRageMedia Rage är det bästa programmet som jag har hittat för att manuellt sortera MP3-filer. Funktionerna är många. Convert Filenames To Data är till exempel ypperligt för att omvandla filnamn till ID3-taggar. Funktionen kräver dock sin man/kvinna eftersom den använder GREP-liknande kommandon för att få in rätt data på rätt plats i ID3-taggen. Gratisprogrammet Renamer4Mac – som används för att döpa om filnamn – kan också vara till hjälp (version 2.8 är gratis). Media Rage har också en suverän funktion för att mappa hela album med funktionen FreeDB Tagger. Det enda som krävs är att låtfilerna ligger i rätt spelordning och att du vet vad albumet heter, då kan du med enkelhet tanka ner hela albumets ID3-data och mappa det på låtarna. Mångsidigheten är Media Rages styrka. SongGenie

SongGenie

Det finns även en del bra program som fixar taggningen automatiskt, åtminstone till en viss gräns. Själv har jag fastnat för SongGenie som automatiskt kompletterar saknad information och identifierar låtarna. Detta baserat på befintlig ID3-data i första hand och låtens ljudkurvor i andra hand. Av dom program jag testat funkar detta bäst. Priset är inte heller så avskräckande, ca 25 EUR.

MusicBrainz

IEatBrainzMusicBrainz är ett community för som syftar till att samla in musikdata; både vanlig låt/artist/album-data men även så kallade fingeravtryck av låtars ljudkurvor. Det finns en rad olika program som nyttjar de här tjänsterna – några är gratis, andra inte. De två gratisalternativen för Mac är iEatBrainz och MusicBrainz Picard (den tidigare utvecklas dock inte längre). Betalalternativet heter Jaikoz Audio Tagger och funkar även det helt okej även om interfacet har en hel del att önska. TuneUp

TuneUp

TuneUp är en intressant kompanjon till iTunes. Med den har du inte bara möjligheten att fixa ID3-datan och albumomslagen. Den laddar även hem artistinformation och visar YouTube-musikvideos till låtarna i förekommande fall. Dessutom laddar den hem info om kommande konserter och biljettpriser till den inbyggda kalendern, baserat på artisterna i ditt musikbibliotek. Priset för detta annorlunda program är 30 USD.

Albumomslag

iTunes har – som du säkert vet – en simpel funktion för att ladda hem albumomslag. Har du bara ett konto på iTunes Music Store så räcker det att högerklicka på låtarna för att ladda ner grafiken därifrån. Problemet är att utbudet av omslag där är kraftigt begränsat. Har du som jag, lite obskyr musiksmak med något årtionde på nacken, är chansen i princip noll att hitta sådana omslag där. Dessutom sparar inte iTunes ner grafiken i själva MP3-filerna utan behåller dem i sitt cacheminne. Det är givetvis på gott och ont. Fördelen med iTunes metod är att filerna inte tar upp lika mycket plats på hårddisken; nackdelen är att albumgrafiken bara syns i iTunes. Det går dock att spara ner grafiken till själva filerna med iTunes, men då manuellt eller med hjälp av Apple Scripts.

CoverScout

CoverScoutCoverScout gör ett mycket bra jobb då det hämtar hem grafik även från Amazon, Google m.fl. Tillsammans med SongGenie har du en perfekt combo då de jobbar tillsammans och båda har trevliga interface. Priset för CoverScout är ca 35 EUR. Tycker du dock att priset för både CoverScout och SongGenie är väl saftigt tycker jag att du ska välja SongGenie. Två andra alternativ för att fixa detta är Art Collector och Album Cover Finder.

Tips & trix

  • Jag har märkt att tag-version 2.3 är mer kompatibel än v2.4. Vissa program tycks ha problem att läsa informationen ur version 2.4.

Diverse länkar

Share
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.