Spridda tankar om allt möjligt Projekt och tankar från hjärnkontoret

24jan/11Off

AirPort Express som wifi-till-ethernet-brygga

Visste du att det går att använda en AirPort Express som wifi-till-ethernet-brygga för apparater som inte själva har trådlöst nätverk? Det här gäller alla modeller av AirPort Express, även om det på vissa håll hävdas annat. Desto nyare dina AirPort-stationer är, desto enklare blir proceduren att koppla dem samman. Är dom nyare än 2004 kan du få följande finesser:

 • WPA-kryptering
 • DHCP
 • Åtkomststyrning med hjälp av MAC-adresser
 • Slutet nätverk

Och det är egentligen allt som krävs för ett riktigt säkert och smidigt trådlöst nätverk.

Problemet

Jag har själv en ny AirPort Extreme (802.11n, dual band) men en äldre AirPort Express (802.11g). Först efter många timmar av research lyckades jag få dom att snacka med varandra via WDS. Det som trilskades för mig var en dold funktion i Extremen som man var tvungen att aktivera (mer om det nedan). På nyare Express-stationer är det som tur är mycket enklare.

Gammal Express (802.11g)

Har du en äldre AirPort Express (802.11g/firmware 6.x) måste du som sagt använda WDS för att ethernet-kontakten ska aktiveras. Ett WDS-nätverk är uppdelade i huvud-, relä- och fjärrstationer. Man kan likna det hela vid en seriekoppling:

 • Huvudstationen: Sköter utdelningen av IP-nummer och agerar "hjärna".
 • Relästationen: Skyfflar data mellan huvud- och fjärrstation. Även till/från anslutna klienter.
 • Fjärrstationen: Skyfflar data mellan de anslutna klienterna och relä-/huvudstationen.

Innan du sätter igång med inställningarna är det bra att känna till vissa saker:

 • Alla stationer måste använda samma radiokanal
 • …och samma kryptering (WEP eller WPA).
 • Däremot är det inte nödvändigt att ha samma nätverksnamn/SSID på alla stationer.
 • För bästa möjliga nätverksprestanda bör du ansluta alla klienter till relä- och fjärrstationerna via ethernet och inte trådlöst. Desto fler trådlösa "stationer" datapaketen måste färdas genom, desto långsammare kommer det att gå. Här är ett exempel.

Inställningar Expressen

Det här är inställningarna du behöver göra i AirPort Expressen (802.11g/firmware 6.x):

Inställningar Extremen

Det här är inställningarna du behöver göra i AirPort Extremen (802.11n/firmware 7.x): Det var främst den dolda inställningen i Extremen (bild 1) som satte krokben för mig. För att man ska kunna använda WDS-nätverk på en nyare AirPort Extreme måste man tydligen hålla nere ALT-tangenten när  man klickar i menyn. Först då blir WDS-valet synligt i menyn. Mycket ointuitivt Apple!

Länkar

Nyare Express (802.11n)

Har du en nyare Express (802.11n/firmware 7.x) är "Anslut till ett trådlöst nätverk" ett bättre val än WDS. Även då ska ethernet-kontakten fungera. Här är två bra guider hur man då går till väga:

Länkar

 • iStumbler – Bra program för att se vilka wifi-kanaler dina grannar kör på, så att dom inte krockar med din(a) kanal(er). Tänk på att de trådlösa kanalerna överlappar varandra. Använder din granne exempelvis kanal 7 bör du undvika 6 och 8.
 • Designing AirPort Networks – Apples manual för AirPort Utility.
Share
Comments (2) Trackbacks (0)
 1. kan hjlpa mig att koppla 2st. airport express till vår router så vi får samma ljud i högtalaren.


Trackbacks are disabled.