Spridda tankar om allt möjligt Projekt och tankar från hjärnkontoret

25jun/09Off

Mitt Mac Mini-mediacenter

apple_mac_miniInnan jag bestämde mig för att slå till och köpa delarna till mitt Mac Mini-mediacenter hade jag under en längre tid gjort en hel del research. Jag hade dammsugit marknaden med öppna sinnen (nåja) och till en början var det inte ens bestämt att det skulle bli en Mac-lösning. Det finns en uppsjö av konkurrerande alternativ. Windows Media Center, DreamBox, PlayStation3, Xbox 360, Tvix, PopcornHour är kanske dom mest kända. Men eftersom jag har en fäbless för Mac-plattformen och mina erfarenheter av den sträcker sig tillbaka till början på 90-talet, tyckte jag att ett sådant mediacenter – ur konfigurationssynpunkt – vore den bästa lösningen. Och så blev det. Detta är komponenterna som ingår i min mediacenterlösning:

Prissumman gissar jag landar på runt 16 000 SEK för allt detta (tv/receiver exkluderade), men inte mer. Tilläggas bör att jag redan hade en helt okej stereoanläggning och schysst tv. Jag är mycket nöjd med lösningen, och jag tror inte att jag hade varit lika nöjd med en Windows-lösning. OSX tillsammans med iLife (som ingick) är en fenomenal combo. Man behöver egentligen inte så mycket mer; resten är bara så att säga grädde på moset. Det har dock tagit väldigt många timmar i research och konfigurering; mest av Harmony-mjukvaran och Remote Buddy. Men allt fungerar idag mycket bra. Med Harmony-fjärren styr jag alla funktioner på min tv, stereo och dator. Jag kan väcka och sätta Minin i vila, starta alla program jag vill samt kontrollera alla funktioner som behövs från soffan. Allt detta går att manövrera smärtfritt med fjärren, bara man lägger ner lite tid att konfigurera allting. Dock bör man vara medveten om att en datorlösning aldrig kan bli lika enkel och snabb att manövrera som t.ex. tv:ns menysystem. Det hänger samman med att lösningen också är betydligt mer avancerad än bara en tv. Inte heller finns det idag någon komplett mjukvarulösning för Mac som klarar allt. Plex har potentialen, men vill du kunna se på tv i datorn får du ändå förlita dig på en separat mjukvara för detta. Det jobbas dock f.n. på att integrera tv i Plex. När det kommer återstår att se. Det finns dock inga hinder mot att använda olika program för olika saker anser jag. Det funkar lika bra, det handlar mest om uppfinningsrikedom. De applikationer som jag främst använder på min Mini och som jag konfigurerat för styrning med fjärren är följande:

 • Plex (rippade filmer, SVT play, YouTube, musik)
 • Front Row (musik, foton)
 • iTunes (musik, webbradio m.m.)
 • iPhoto (foton)
 • EyeTV (tv, timerinspelning/timeshift, fm-radio)
 • Apples DVD-spelare

Prestanda

Jag har gjort några enklare prestandatest med olika filmer (se inlägget Mac Mini vs. HD-video). Slutsatsen är att min Mini (2,26 GHz, 4 GB, Nvidia 9400M med 256 MB minne) klarar av normala HD-filmer med bitrates-toppar på uppemot 40 MBit/s. Den är pigg, helt klart, och sväljer allt man ger den. Nvidia 9400M-kretsen som finns i Mac Mini 2009 är optimerad för HD-film, men det förutsätter också att mjukvaran utnyttjar det, vilket knappast är fallet idag. Man får hoppas att Plex kommer att utnyttja alla nya funktioner i OSX 10.6, som OpenCL och Grand Central Dispatch, om det inte redan gör det. Primate Labs som gör Geekbench har en lista över olika Mac Minis och deras prestanda jämfört med iMac. Som upplysning ligger min konfiguration på 3058 poäng, vilket är ca 10% bättre än 2,0 GHz-modellen från 2009. Om det är värt de extra slantarna låter jag vara osagt. Det jag kan säga är att Minin är helt knäpptyst – vilket är perfekt i mediacentersammanhang. Det enda som har en ljudnivå att tala om är den optiska enheten. Den låter lite för mycket för att vara perfekt. Emellertid är den varken tystare eller mer högljud än andra optiska enheter. En positiv sak, ur miljö- och ekonomihänseende, är att Minin verkligen drar så lite ström som Apple gör gällande. Tidningen M3 mätte upp dess strömkonsumtion till extremlåga 12–28 Watt att jämföra mot Apples säljsiffror på "less than 13 watts".

Anslutningar

Antenn

Illustration_Mac_Mini_mediacenterI dagsläget använder jag tv:n för tv-tittande och EyeTV endast som video-/radiobandspelare. Därför behövde jag även en antennsplitter plus två antennsladdar, en till Elgato-tv-stickan och en till tv:n.

Bildanslutningen

MacWorld har en gammal men omfattande guide hur man bäst ansluter Macen till tv:n. Mac Mini ’09 till äldre tv. Har man en nyare Mac Mini med grafikkretsen GeForce 9400M och tänker koppla den till en äldre tv, som saknar digitala ingångar – som HDMI, DVI-D osv – så kan det bli dyrt. Då måste man skaffa sig en digital till analog signalkonverterare för 400–2000 SEK som omvandlar de digitala signalerna till analog VGA/s-video/SCART/component/composite. Grafikkretsarna i tidigare Mac Mini-modeller har skickat ut både analoga och digitala signaler, beroende på vilken typ av kabel som anslutits. GeForce 9400M, som sitter i dagens Minis, skickar bara digitala signaler via sina videoutgångar. En liten DVI-parlör (hämtad från Wikipedia):

 • DVI-A innehåller enbart analoga signaler.
 • DVI-D innehåller enbart digitala signaler.
 • DVI-I innehåller förutom de digitala signalerna även analoga RGB-signaler, och kan därför med enkel mellankontakt kopplas till VGA -skärmar.

Det som således måste till är en DVI-D till VGA/s-video/SCART/component/composite-konverterare. Här är några länkar som kan vara till hjälp:

Hur man än gör så kommer utsignalen från konverteraren att vara begränsad till de upplösningar som tv:n och anslutningstypen stöder. Mac Mini ’09 till nyare tv. Minin ansluts enkelt till tv:n via DVI-D till HDMI eller Mini Display-HDMI. För den som vill punga ut med några hundra till finns det olika typer av DVI+ljud-HDMI-konverterare som slår ihop det digitala ljudet från Macen med DVI-signalen och skickar allt som HDMI till tv:n. Ännu smidigare är Kanex iAdapt 51 som idag är den ultimata lösningen. Smidigt men dyrare. Efter lite letande bland tv:ns inställningar hittade jag menyvalet för maximal bildyta ("overscan"), vilket krävs om man inte vill ha en svart bård runt bildytan. Jag vet att många enklare tv-modeller har problem med att maximera bildytan, varför detta kan vara värt att kolla upp innan man slår till på en ny tv. Skulle man få problem med att hitta rätt upplösning på tv:n finns SwitchResX, DisplayConfigX och Cscreen som sista utvägar, men de löser knappast problemen med "overscan". Ytterligare en sak som kan vara bra att kolla upp innan ett ny-tv-köp är att tv:n stödjer pixelmappning (dvs. så att en pixel i datorns videoutsignal blir en pixel på tv:n). Själv nyttjar jag dock inte tv:ns fulla upplösning (1920 x 1080p) utan kör endast 1600 x 900 (sammanflätat). Detta på grund av att de tre metrarna mellan soffan och tv:n gör det svårt att läsa texten. En suverän funktion i OSX är möjligheten till att zooma in och ut på skärmen med hjälp av musens scrollhjul. Bara håll in CTRL och scrolla så zoomas området kring muspekaren in (detta måste aktiveras under Systeminställningar->Hjälpmedel). Perfekt om man sitter tre meter från tv:n. I övrigt, inga problem förutom svepfrekvensen (se längst ner).

Ljudanslutningen

toslink-miniplugEftersom det i dagsläget inte går att skicka ljudet i samma sladd som bilden (teoretiskt möjligt via Mini Display Port, men f.n. inte praktiskt möjligt), får man förlita sig på en extra sladd för detta (analog 3,5 mm minitele eller Mini-Toslink 3,5 mmToslink, exempelvis dessa). I mitt fall har jag gjort en analog t-korsning mellan dator/tv/stereo där datorns miniteleplugg (out) splittar sig till stereon (RCA) samt till tv:n (miniteleplugg). Tanken är att ljudnivån huvudsakligen ska styras genom Minin. Eftersom jag använder tv:n för vanligt tv-tittande behöver jag även ansluta tv:ns ljudutgång (RCA) till en ledig port på receivern, förutsatt att jag vill ha tv-ljudet ut på min stereo. Det betyder alltså att Minins ljud går ut både till tv:n och till receivern på en port, medan ljudet ut vid traditionellt tv-tittande går ut på tv:n och till receivern fast på en annan port. Jag skulle inte rekommendera att ansluta allt till samma port på stereon, även om det funkar rent teoretiskt.

Har man en schysst ljudanläggning kan man få 5.1-ljud (DD, DTS) ut via den optiska ljudutgången. Här finns en guide för hur man går tillväga.

Har man en modern ljudanläggning kan man få 5.1-ljud (DD, DTS) ut via den optiska ljudutgången på Minin. Sedan är det en mjukvarufråga om det fungerar eller inte. Plex samt mjukvara som nyttjar Perian/QuickTime, är säkra kort. Andra program, något osäkrare. Här finns en guide över hur man går tillväga för att få ut 5.1-ljud och surround i QuickTime-applikationer.

Fjärrstyrning

En stor fördel med många PC-baserade mediecenter är att de ofta har en display på datorn som visar vad som händer i den. På så sätt slipper man att ha en skärm påslagen när man vill utföra någonting. Nu vet inte jag hur bra detta fungerar rent praktiskt, men teoretiskt verkar det vara en bra funktion. För Mac finns mig veterligen inga sådana lösningar. Dock finns det andra knep att ta till för att fjärrstyra Macar.

 1. Skärmdelning. I MacOS X 10.5 finns en inbyggd VNC-klient (System/Bibliotek/ CoreServices/Skärmdelning.app) som superenkelt låter dig fjärrstyra vilken Mac som helst över nätverket. Med VNC kan du t ex ha en gammal bärbar Mac ståendes (eller en PC med rätt programvara) som du använder när du fjärrstyr din mediacenter-mac. Därmed behövs ingen skärm till den senare. Att hela tiden behöva slå av och på tv:n/skärmen för minsta småsak du vill kunna göra kan vara ganska frustrerande, och då är en VNC-klient en fiffig lösning. Mycket vassare, men med nästan samma funktionalitet som Skärmdelning i OSX, är Apple Remote Desktop. Dock kostar det en rejäl slant och är främst tänkt för supportfolk som administrerar större grupper av Macar. Det finns även en rad gratisklienter att ladda hem, men jag föredrar ändå OSX inbyggda.
 2. iPhone/iPod Touch. Antagligen det bästa sättet att fjärrstyra elektroniken i ditt hem. Det finns oräkneliga apps för detta, t.ex. Remote, Signal, AJAX (tillsammans med Remote Buddy), Bobby, AirRemote, BluEye, Touchpad Pro, UiRemote, Voomote och Total Control app. Räcker inte dom finns nio till här och ytterligare en bunt här.
 3. Touch-screen. Det finns små, tryckkänsliga skärmar som du kan ansluta din mediacenter-mac till. Smidigt men dyrt kan man sammanfatta dom med. Här är några som verkar lira bra med OSX:
  • Mimo Monitors – Billiga och till synes Mac-vänliga produkter. Här finns ett svenskt test.
  • Lilliput – Stort utbud av olika pekskärmar (här och här finns drivrutiner).
  • Elotouch – Stort utbud av olika pekskärmar.
  • Xenarc – Skärmar för kanske främst bilmontering.
  • Ergoguys – Produkter för eftermontering på skärmar.
  • Troll Touch – Produkter för eftermontering på skärmar.
  • Touch-base – Mjukvara för att styra tryckkänslig utrustning.

  När du har fått skärmarna att fungera tillsammans finns två alternativ: spegling där samma bild visas på båda skärmarna eller att låta dom fungera parallellt. Ett problem som uppkommer med det senare alternativet är att du inte får någon menybar på den sekundära skärmen. Då är Secondbar, DejaMenu och Dragthing (här är en manual till Dragthing) till hjälp eftersom de fixar detta. Även Overflow som fungerar som en alternativ "dock" kan vara en lösning.

 4. AirPort Express (AE) är en trådlös router som du kan ansluta din stereo eller dina högtalare till. Den har en kombinerad 3,5 mm teleplugg med optisk funktion som låter dig strömma musik från iTunes över nätverket (trådlöst eller över Ethernet). Perfekt att ha på andra sidan av huset dit stereons ljud inte når. Nackdelen med den är att du måste ha en dator för att kunna manövrera musiken.AirFoil gör att du inte begränsar dig till musikutbudet i iTunes utan att du kan strömma vad som helst från din dator till AE.Det finns liknande alternativ från andra tillverkare, bland annat Logitech Squeezebox och Roku Soundbridge.
 5. AppleTV (ATV) är för video vad AE är för ljud. ATV streamar alla typer av media från ditt iTunes-bibliotek (på en annan dator) till ATV. I vissa länder går det till och med att hyra film från Apple Music Store via ATV, men ännu inte i Sverige.Det finns många häftiga custom-byggen baserade på ATV. Lite av vad som går att göra med en ATV hittar du här.Andra ATV-liknande lösningar är WD TV Live, Xtreamer och The CinemaTube – man skulle kunna kalla dem för "hårddiskar med uppspelningsfunktion". Mycket prisvärda då de bara kostar någon tusenlapp.
 6. Röstigenkänning. Redan i mitten av 90-talet fanns det relativt avancerad röstigenkänning inbyggd i MacOS (8.5 tror jag). Då som nu var det i huvudsak engelska kommandon som fungerade och ville man snacka svenska med Macen så blev det till att skriva svengelska kommandon i stil med "ahpneh sqreewh text" för att öppna Skriv Text. Så tror jag att det är även idag, så ett tips är att enbart snacka engelska med macen.Det som behövs är en mikrofon (en förstärkt sådan, eller exempelvis en iMic) och sedan är det bara att börja lägga in kommandon under Systeminställningar.
 7. En fjärrkontroll. Detta tar dock inte bort behovet av en skärm (fortsättning följer nedan)...

logitech-harmony-one

Logitech Harmony One

Den mest tidsödande komponenten. Jag stod länge och velade mellan en Sony Playstation-fjärrkontroll (Bluetooth) eller en Logitech Harmony One (IR). Valet föll på den senare och det känns helt rätt idag. Med dess lilla touch-screen och möjlighet till att skapa virtuella knappar som du själv sätter namn på, känns det som ett betydligt bättre val.

Konfigurationsmjukvara

Att säga att Logitechs mjukvara är intuitiv är att ljuga. Trots att jag har lätt för att lära mig tekniska saker har det varit knöligt att lära mig den. Dock är den väldigt kompetent när man väl greppat hur den fungerar, vilket alla kan göra med lite vägledning. Logitechs koncept är att dela upp fjärrens funktioner i enheter och aktiviteter. Det är kärnan i det hela och det viktiga att komma ihåg. Enheterna bär på de knappar som du plockar av när du komponerar aktiviteterna. Här är en omfattande inställningsguide till både till Logitech Harmony Remote Software och till Remote Buddy, som jag har skrivit.

Enheter

Harmony_2Under Enheter konfigurerar du alla enheter som du vill kunna styra med hjälp av fjärren (t.ex. tv, dvd, stereo, dator). Det är rätt simpelt och handlar mest om att få fjärrkontrollknapparna att utföra de saker man vill att de ska göra för respektive enhet. Efter konfigureringen blir varje enhet nåbar i fjärrens fönster under Enhets-tabben. Konfigurationen av enheterna görs enklast genom att söka och ladda hem färdiga inställningar för just den pryl du vill kunna styra. Inställningsmjukvaran kopplar då upp sig mot internet och laddar hem knappkoderna som matchar prylens egna fjärrkontroll som du sedan laddar över i Harmony-fjärren. Det finns oändligt många modellkonfigurationer att ladda hem så sannolikheten att inte hitta någon för din tv/stereo/dvd är rätt minimal. Skulle du trots allt inte hitta någon färdig konfiguration kan du läsa av koderna direkt från din gamla fjärrkontroll (se Logitechs hjälp för detta), så några begränsningar finns inte. Därefter kan du finjustera knapparna för att passa just dina önskemål, till och med skapa makron där flera funktioner anropas på rad.

Aktiviteter

Harmony_1Under Aktiviteter skapar du funktionuppsättningar för just det du vill kunna styra vid en viss aktivitet. Om du t.ex. vill se på dvd så trycker du på den knapp på fjärren som du döpt till exempelvis Titta på dvd. Då kan tv, stereo, dvd osv. ställas in automatiskt och rätt knappsats aktiveras i fjärren för just detta. Under tabben Enheter i fjärren har du bara möjlighet att styra en enhet åt gången; under Aktiviteter kan du koppla olika enheter till olika knappar. Det kan t.ex. vara så att volymknappen styr stereon, navigationskorset styr datorn och knappsatsen styr tv:n. Man kan alltså plocka och variera funktioner från olika enheter under Aktiviteter. Oftast är det bäst att skapa aktiviteterna helt från grunden (manuellt) och inte blanda in den automatiska konfigurationen som finns. Den enda fördelen med automatisk konfigurering är att varje aktivitet får en trevlig ikon i fjärrkontrollsfönstret. Nackdelarna är att jag upplever den automatiska konfigureringen svårare att finjustera, samt att de medföljande ikonerna ytterst sällan passar aktiviteten som man faktiskt vill utföra. Vill jag t.ex. skapa en aktivitet för att använda iPhoto, hittar jag ingen programmerbar aktivitet/ikon som heter typ Visa bilder. Dock finns en uppsjö av ikoner för olika tv-program att ladda hem för att piffa upp tv-aktiviteter. Man får helt enkelt nöja sig med de anonyma "manuella" ikonerna. Ungefär så här ser mina uppsättningar av enheter/aktiviteter ut:

Enheter Aktiviteter
Standardknappar
("Mac Mini") 
Ytterligare
knappar("Mac Mini") 
Standardknappar
("Använd Mac Mini") 
Ytterligare knappar
("Använd Mac Mini") 

Aktiviteterna nr 3–8 i den andra bilden från vänster i tabellen ovan ("Använd Plex" osv...) är egentligen ganska onödiga att programmera in i fjärren, de är mest bara lyx. Det enda syftet de fyller är att ladda exakt samma knappuppsättningskarta som under aktiviteten "Använd Mac Mini" plus att de även startar det program som anges (Plex, Front Row, iPhoto och iTunes). I övrigt innehåller de exakt samma knappuppsättning som aktiviteten "Använd Mac Mini" som jag listat i detalj i de undre bilderna.

Apple Remote-dilemmat

Problemet med IR-fjärrkontroller är att Macar bara accepterar Apple Remote. För att kunna använda andra fjärrkontroller måste man antingen skaffa t.ex. en Keyspan IR-mottagare eller emulera en Apple Remote. Apples fjärr har 6 knappar medan en Harmony One har många fler. Hur gör man då för att programmera Harmony One till att använda fler än 6 knappar/funktioner? Som tur är går det att använda flera Apple Remotes till en och samma Mac. Macen skiljer varje Apple Remote åt genom deras olika id (som går att skifta). Genom att låta Harmony-fjärren emulera ett antal Apple Remotes (med olika ids), där det sammanlagda knappantalet matchar Harmony-fjärrens, går det att få Harmony-fjärrens alla knappar att skicka olika kommandon. Låter det krångligt? Som tur är finns det andra som redan har gjort grovjobbet åt oss.

Emulera Apple Remote(s)

Harmony_3För att slippa köpa en Apple Remote och slippa mappa alla 6 knappar alldeles för många gånger så finns en färdig inställning att ladda hem via inställningsprogrammet för Harmony One. Den heter Plex Player och ligger under Media Center-PC-kategorin. Den inställningen emulerar 10 stycken Apple Remotes. Du får därmed 58 konfigurerbara Apple Remote-knappar att mappa mot din Harmony-fjärr. Lite förvirrande kan det vara att Macen, när den dyker upp i Harmony-mjukvaran, heter Plex Player och inte Mac-någonting. Anledningen till detta är att inställningen i första hand är tänkt att nyttjas med mediacentermjukvaran Plex som har Harmony-stöd inbyggt. Har du som jag, en tv, en stereo och en Mac i din mediacenterlösning är dessa komponenter allt du behöver konfigurera i din fjärrkontroll. Börja med att konfigurera enheterna och därefter aktiviteterna. En sak till som är viktig att förstå i Logitechs mjukvara är att en okejknapp även kan betyda avbryt-konfigureringen-men-spara-inställningarna. Det är lite ointuitivt, men man vänjer sig efter ett tag.

Remote Buddy (RB)

RemoteBuddyEfter en del research kom jag fram till att Remote Buddy är det bästa programmet att styra din Mac på via fjärrkontrollen. Förutom Apple Remote (och därmed Harmony One) stöds även fjärrkontrollerna till Nintendo Wii och PS3. Vad Wii-kontrollen kan göra tillsammans med RB finns det häftiga demofilmer på Iospirits hemsida som visar. Rörande Wii-kontrollen bör du vara medveten om att du måste ha en så kallad sensorbar vid tv:n för att kunna använda rörelsesensorn. Remote Buddy kostar ca 200 SEK och är ett måste om man vill styra Macen med fjärren. Det finns dock andra, billigare lösningar, men med mindre funktionalitet: Sofa Control, iRed Lite, Mira.

Inställningar

Det är huvudsakligen här som man gör alla inställningar för vad olika Harmony-knappar ska göra i olika program. Utan RB kommer din fjärr att skicka osorterade Apple Remote-kommandon som inte alls matchar Harmony-fjärrens knappar ifråga om beteende. Dessutom är du begränsad till de 12* kommandon som Apple Remoten har. Det är RB som tolkar kommandona och gör så att exempelvis volymreglaget på fjärren höjer och sänker volymen i datorn. Efter att du registrerat alla virtuella Apple Remotes i RB (genom att trycka på fjärrens alla knappar) och avaktiverat paring är det dags att ställa in kommandona för respektive program. T.ex. så vill du kanske inte att fjärrens playknapp ska skicka ett mellanslag i både iPhoto och i iTunes. Då måste detta ställas in manuellt. Visserligen går det att göra en global inställning för fjärren, där samma kommandon skickas i alla program, men det blir knappast lyckat. Själv har jag dock vissa knappar globalt inställda: RB-menyn, piltangenterna, quit (långt tryck på Exit-knappen), return etc. * ) Apple Remote har 6 knappar men 12 funktioner. Det beror på att varje knapp kan hållas intryckt och därmed skicka ytterligare ett kommando.

Behaviors

Räcker inte de fördefinierade kommandona i RB till så går det att skapa egna. Det gör du under Behaviors. Dessa blir sedan valbara inifrån Inställnings-delen. För med info se RBs hjälp. För att göra det enkelt för dig att matcha Harmony-fjärrens knappar kan du ladda hem min knappuppsättningskarta (Word-format).

Elgato EyeTV

Elgato_hybrid_features_sticks

Tv-stickan

Elgato har många olika varianter av tv-stickor. Vissa säger att de är överprissatta jämfört med konkurrenternas stickor, men jag tror ändå att Elgatos stickor är det bästa valet. Det är ju trots allt Elgato som gör EyeTV, som idag är den bästa mjukvaran för att se på tv i Macen. Dock har jag vänner som köpt billiga stickor på Clas Ohlson som funkat prima. Det sägs också att Elgatos stickor kräver en generellt hög antennsignal för att funka bra. Själv har jag inte märkt några problem, men så har jag också kabel-tv. Jag valde Hybrid-modellen av tre anledningar. Den klarar av:

 • Både analog och digital tv (DVB-T och DVB-C)
 • Både SD- och HD-tv (det senare hänger också mycket på datorn)
 • Analog radio

Analog radio har jag i efterhand kommit fram till kanske inte var så nödvändigt, då majoriteten av radiokanaler idag sänds live via nätet. Dock är det användbart om man vill kunna timerinspela radioprogram. EyeTV_sladdI EyeTV-paketet medföljer även med en videokabel (composite och s-video) om man vill ansluta exempelvis ett tv-spel eller en digitalbox (som tillsammans med Harmony-fjärren funkar utmärkt). Fördelen med en digitalbox är att du slipper kostnaden för en CI-modul som krävs för att se på betalkanaler (förmodligen slipper du också att slita hår pga allt krångel med den). Majoriteten av Elgatos tv-stickor har en inbygd IR-mottagare. Rent teoretiskt borde den gå att använda som substitut för äldre Macar som saknar IR-mottagare, men jag har tyvärr inte gjort några test ännu tillsammans med Harmony-fjärrkontrollen. Ett problem för att använda den medföljande EyeTV-fjärren är att tv-stickan oftast kopplas in på baksidan av datorn och därmed blir osynlig för fjärrens IR-signaler. Att ha den liggandes framför datorn funkar, om man har tillräckligt lång USB-sladd men det är knappast estetiskt tilltalande.

Mjukvaran

Den mjukvara som följer med Elgatos tv-stickor är mycket gedigen, även om den har lite för få inställningsmöjligheter. Alternativ till EyeTV är: The Tube, iTV och XTelevision. Timerinspelning funkar utmärkt, även när du har datorn i viloläge. Men var beredd att ha rejält med diskutrymme då en timmes okomprimerad film i SD-kvalité tar ca. 3,5 GB. Eftersom jag i dagsläget har analog kabel-tv (via Comhem) missar jag alla intressanta informationsfunktioner som digital-tv erbjuder typ programinformation och så kallad "comskip". Det senare innebär att reklamblock hoppas över i inspelat material. Pluginen Etv-comskip fixar detta. EyeTV kan hantera externa källor för EPG-information. Vanligtvis ingår ett 12-månadersabonnemang på tvtv.co.uk när man köper en Elgato-tvsticka. Här är en guide till hur man konfigurerar detta. Det ska även gå att använda gratislösningen SweDB XMLTV Grabber for EyeTV, som använder sig av XMLTV och SweDB. Här finns en guide hur man gör. Och här är ytterligare ett sätt att gratis tanka hem EPG-data. En bra widget som visar svenska tv-tablåer hittar du här. En annan trevlig funktion som finns inbyggd i EyeTV är att du kan dela ut inspelade program på nätverket. CyTV_serverMed den gratis server-/klientmjukvaran CyTV går det dessutom att streama ut live-tv till vilken dator som helst, till exempelvis VLC eller en webbläsare. Med lite flax ska det till och med gå att byta kanal i den senast skarpa versionen, även om jag inte fick det att fungera. Använder man bara servermjukvaran funkar det dock hyfsat att ta emot strömmen, från både webbläsare och VLC på klientburken (bortsett från kanalbytandet då). En ny version (0.7) är emellertid på gång, och den verkar lovande (än så länge en tidig alfaversion). Vill du kunna nå Front Row inifrån EyeTV finns ett dolt kommando för detta. Här finns en lista på snabbkommandon i EyeTV som kan vara bra när man ska programmera Remote Buddy.

Tips & länkar

Plex

Plex_1Plex är ett lovande mediacenterprogram som än så länge befinner sig på betastadiet. Det bygger på open source-mjukvaran XBMC som ursprungligen utvecklades som ett alternativ till mjukvaran i Xbox. Ytterligare en XBMC-variant tillgänglig för Mac är Boxee. Till skillnad från de andra varianterna har Plex har anpassats för att lira bra tillsammans med Apples iLife-svit och är idag det "macigaste" alternativet av de tre. Ibland skiner Xbox-arvet igenom i saker som navigation och buggar. Plex styrka idag är utan tvekan dess funktioner. Dess svaga punkt – om man nu får kalla det så – är interfacet. Förhoppningsvis kommer dock det att utvecklas ju längre utvecklingen fortskrider. Plex främsta funktioner är bildvisning, musikuppspelning, videouppspelning och webbradio. Just videouppspelaren är troligtvis bland dom bästa som finns för Mac-plattformen idag, i och med att den sväljer tunga filmer som andra spelare går bet på. För att komma igång med Plex räcker det egentligen med att starta programmet. Det är relativt självförklarande och stöter man på patrull är det bara att konsultera startguiden. Det som kan ta tid att ställa in är källorna – som är de platser där Plex letar efter mediafiler – samt "scrapingen" av filmer – som innebär att Plex letar upp posters och information till filmerna. Plex_2 Plugins och annat är mycket enkelt att installera då det görs inifrån Plex. Några av de mest intressanta är de för SVT Play, Viasat Play (TV3, TV6, TV9), TV4 Play, Spotify och YouTube. Som en parentes kan jag inskjuta att det även finns en rad unsupported plugins som man kan ladda hem och installera. De viktigaste tangentbordskommandona för att styra Plex är: Plex_3 CMD+F = Växla fullskärmsläge Esc = Gå tillbaka C = Kontextmenyn M = Inställningsmenyn vid uppspelning Piltangenterna

Tips

 • Mediaserver. En sak som är viktigt att komma ihåg är att ha den så kallade Mediaservern igång ( Inställningar > System > Mediaserver > Läge ). Utan den kommer saker att börja bete sig konstigt och sluta fungera.
 • Väderinställningar. Det är inte alltid det går att ange en närbelägen ort i Plex väderinställningar. Vilka svenska orter som finns att välja bland hittar du här.
 • Media-scraping-funktionen fungerar bäst när filmfilerna på din hårddisk är döpt enligt principen Filmnamn (utgivningsår).avi. Exempel: Batman Begins (2005).avi
 • Plex Skin Installer. Ett installationsprogram som laddar hem alla väl fungerande skins till Plex (följ guiden här).
 • Manage Your Media Using Plex. En snabbguide till Plex där man visar att även Airfoil fungerar tillsammans med Plex.
 • Svensk radio. En enkel plugin som gör det möjligt att lyssna på svensk radio i Plex. Vi får hoppas att den utvecklas vidare.
 • Advanced Guides. Wiki-sida som bland annat beskriver hur man rippar Blu-Ray-filmer.
 • Game Launcher. Plugin som gör det möjligt att "scrapa" och starta emulatorer inifrån Plex.
 • Hårdvaruaccelererad H.264-dekodning. Ger en rejäl skjuts åt filmer som är kodade med H.264. Kräver att Macen är utrustad med GeForce 9400M. Funkar ypperligt!

Front Row (FR)

FrontRowFront Row är Apples egna sätt att göra innehållet i iTunes och iPhoto lättåtkomligt från soffan, gömt bakom ett snyggt och soffvänligt interface. Tyvärr är FR väldigt begränsat i sin funktion och slutet gentemot andra källor än Apples. Dock finns det plugins som gör FR lite roligare. PyeTV är en, som gör att man kan nå EyeTV inifrån FR, vilket funkar sådär. En annan, likadan plugin är FrontTV. Sedan finns Sapphire som ger stöd för fler filmformat och automatisk laddar ner filminformation från IMDb m.m. – ungefär som i Plex. Med pluginen Understudy får du åtkomst till strömmande video (Hulu, Netflix, YouTube och BBC iPlayer) och med Emulators Plugin for AppleTV kan du starta emulatorer inifrån FR.

Radio

Analog fm-radio finns, som tidigare nämnts, i EyeTV Hybrid och fungerar utmärkt. Efter lite meckande med QuickTime och Perian och Flip4Mac blir iTunes en minst lika kompetent radio som sväljer allehanda strömmade ljudformat. Som du säkert vet ingår flera hundra internationella radiokanaler i iTunes som standard. Vill du ha ännu fler – då kanske främst nordiska kanaler – då ska du ladda hem och installera detta iTunes-script som ger dig tillgång till en uppsjö av nordiska radiokanaler. Observera att Apple har tagit bort funktionen att spela WMA-strömmar i iTunes 8.

Problemen (jo, de finns)

Slutligen, de problem som jag har stött på och som jag ännu inte har funnit någon lösning till:

 • Mac Mini till tv. Bilden på min tv är superb men det existerar ett problem. I och med att datorn uppfattar tv:n som just en tv har jag bara att välja på PAL (50 Hz) och NTSC (60 Hz) under bildskärmsinställningar. Det medför ett subtilt flimmer på tv:n på grund av att svepfrekvensen är för låg. För det mesta märker man inte av det, men ibland är det påtagligt. Min tv stödjer upp till 60 Hz via HDMI-ingången, förmodligen går det inte att få högre frekvens genom HDMI. VGA-porten på tv:n stöder dock upp till 75 Hz. Jag har testat att skapa egna inställningar i SwitchResX (1600 x 900 75 Hz) men det vägrar fungera. Uppdatering: Efter en hel del laborerande upptäckte jag att flimret kom av att tv:ns bakgrundsbelysning var för lågt ställd. Då alla LCD-tvapparater lider av så kallad clouding i varierande mån, hade jag för att minska detta dragit ner bakgrundsbelysningen till ett minimum. Då jag drog upp den till ca 60% så försvann flimret. Dock kvarstår cloudingen. Mina egna tv-inställningar hittar du här.
 • EyeTV. Min första tanke var att köra all tv via EyeTV, men det visade sig att EyeTV i dagsläget genererar för låg bildkvalité, i alla fall i analogt läge på en 46" tv. Jag bor i ett HSB-hus där jag har att välja mellan analog kabeltv och Telia digitaltv (bra bildkvalitét, men det kostar extra). Tv:ns inbyggda analoga avkodare ger betydligt bättre bild än EyeTV, vilket förmodligen har att göra med att EyeTV inte har några bildbehandlingsfunktioner att tala om. Så i dagsläget nöjer jag mig med att använda EyeTV som videobandspelare.
 • Tv, stereo, Mac. En del elektronikprylar har skilda IR-kommandon för av och på. Det är en utmärkt funktion när man ska använda dem tillsammans med en fjärrkontroll som Harmony One. Varken min tv, stereo eller Mac har detta vilket medför att man inte kan göra funktionsmakron som skickar av/på-signaler. Tänk dig fallet att du har tv:n på men allt annat av. Plötsligt vill du se film och trycker på din virtuella aktivitetsknapp Se på film som startar tv:n, stereon och DVD:n. Resultatet blir att tv:n stängs av medan stereon och DVD:n sätts på. Förvisso en bagatell, men som vore trevligare om den inte fanns.
 • Mac Mini och Harmony One. När jag använder fjärren till datorn kan jag uppleva att responsen är en aning fördröjd. Vad detta beror på vet jag inte. Det kan vara så att Apple Remoten har en normal seghet (jag har inte haft möjligheten att testa en Apple Remote ännu) och då är det ju naturligt att även Harmony-fjärren har detta. Jag har testat att justera signaltiderna i inställningsprogrammet för Harmony-fjärren, men utan resultat.
 • Apple Bluetooth mus. Jag har Minin ansluten via trådlöst nätverk (g-standard) och har märkt att Bluetooth-signalerna ibland störs av detta. Det är inte ofta men när man laddar ner något riktigt tungt som tar upp hela nätverkskapaciteten så händer det att musen hackar vid rörelse.

Tips & trix

 • Konvertera FLV till MPEG4. Ibland går det inte att konvertera Flash-video (.flv) till något QuickTime-vänligt format vare sig med Perian och/eller iSquint. Jag gissar att det är en bugg i Perian som sätter stopp för detta. För mig har det dock räckt med att byta ut filmfilens ändelse (.flv) mot .mp4 så har QuickTime svalt videofilen. Alltså: ingen konvertering verkar behövas så länge .flv-filen är kodad med MPEG4, bara QuickTime och Perian.

Diverse länkar

 • MacWorld.com – Mac mini media center.
 • Pure-mac.com – Media center-applikationer.
 • Overclockers – Guide hur man skapar ett Mac Mini-mediacenter.
 • Fast Mac.com – Blue-Ray-spelare till Mac Mini.
 • Amex Digital – Blue-Ray-eftermonteringskit till Mac Mini och iMac.
 • Handbrake Video Transcoder
 • PS3 Media Server / Nullriver MediaLink / Connect360iSedora – För att koppla samman PlayStation 3 / Xbox 360 och UPnP/DLNA-prylar med Macen.
 • iSquint – "Light-varianten" av VisualHub för att konvertera diverse videoformat till MPEG4.
 • EMUlaunch – Interface för att starta ett 15-tal olika tv-spels/arkademulatorer, t.ex. inifrån Plex.
 • AppleScript – Lösning för att styra Macen via email.
 • SubFix – Korrigerar enkelt tajmingen på undertextfiler (.srt).
 • My OSX freeware – Mjukvarublogg som listar nya, intressanta program.
 • 123Macmini.com – Diskussionsforum helt ägnat åt Mac mini.
 • DLNA Server Comparison Chart – Jämförelse mellan olika DLNA-mjukvaror på olika plattformar.
 • Windows Vista Mac IR Driver – Drivrutin för att använda Mac-fjärrkontrollen under Vista (på Intel-macar).
 • Shades – Ett litet program för att steglöst dimma ner skärmen, eller om man så vill, justera dess ljushet.
 • DiscRotate och Scharping – Sänker läshastigheten (och ljudnivån) på din optiska DVD-/CD-drive. Även nollställning av PRAM har rapporterats fungera.
 • Overflow – Den alternativa docken för att öppna program och dokument. Perfekt på en liten touch-screen.
 • Sandman – Trevlig och inspirerande sajt om Mac-baserade mediacenterlösningar.
 • FLV Crunch – Gratis videokonverterare.
 • Stop Dashboard widget – Stoppar Dashboard och dess widgetar, vilket frigör RAM och processorkraft.
 • Burn – Gratis och mångsidig CD/DVD-brännare.
 • MakeMKV – Program för att rippa DVD/BD på Macen.
 • Subler – Addera/redigera dataspår i MPEG4-filer.
 • Teleport – Arbeta sömlöst med flera Macar samtidigt genom att dela tangentbord, mus och urklipp mellan dem, som om de var olika skärmar.
 • VideoSpec – Program som ger detaljerad information om videofiler.
 • Installera en Mac utan skärm – Guide hur du startar och konfigurerar den utan skärm (dock med hjälp av en MacBook).

Jag har som ambition att fylla på den här guiden med alla nya framsteg jag gör. Hoppas att guiden kan komma till användning för någon. Kommentarer, rättelser och förslag tas tas tacksamt emot.

Share
Comments (89) Trackbacks (2)
 1. Tack för bra information om mac mini som mediecenter. Jag har bara en fråga vilken konfiguration har du på din mac mini?

  • Jag maxade den allt vad jag kunde: vilket innebär 2,26 GHz, 4 GB RAM, Nvidia 9400M. Det var det “fetaste” som gick att få i april 2009.

 2. Sliter mitt hår med att försöka få upp bild från min Mac mini (gammal 1.42 GHz) på en Sony KDL-46W4500. Har provat både DVI-HDMI och DVI-PCingång, men utan resultat (helt svart). Ska bara ha den till iTunes och iPhoto.
  Har du nån tips på inställningar på TV eller minin’n?
  Vet du någon inställning i SwitchResX som funkar för dig?

  • Jag har Minin (OS 10.5.7) ansluten till ingången “HDMI 2″ på tv:n och det funkar perfekt, bara jag väljer den ingången via fjärrkontrollens “ingångsknapp”. Och jag har inget minne av att det var några problem när jag för första gången slog på Minin heller. Datorn har bildskärmsinställningen “1600 x 900 (sammanflätad) 60 Hz (NTSC)” vald.

   Jag förutsätter att du har en annan skärm som du kan manövrera datorn från medan du felsöker, annars blir det svårt :)
   SwitchRes tror jag du kan glömma direkt. Jag har aldrig fått det programmet att fungera något vidare.

   Det jag kan tipsa dig om är att (1) Googla, (2) resetta PRAM eller (3) latja med tv:ns inställningar under Inställningar->Inställningar->AV-inställning.
   Hör av dig med mer info om inget av detta funkar.

 3. Jag har googlat en hel del och hittat mycket som inte hjälper mig. Tänkte att din lösning var så nära det jag planerade så att jag skulle komma närmre. Reset PRAM hjälpte inte.
  Vi ett tillfälle fick jag bild på Sony’n som flimrade till och försvann igen.

  Kör parallellt med en Dell-skärm, men kan inte köra den samtidigt.

  Men nu ska du få höra nåt som jag tycker är ännu märkligare. Jag kopplade in Minin på en annan TV (32″LG) för att se hur det gick. Allt funkade klockrent. På bildskärmsinställningar hade LG identifierats och allt var stabilt. Tills jag justerade bildupplösningen (från 1360×768 till 1600×900 (sammanflätad). Då blev det “ingen signal”. Det som händer nu är att bilden med “gråa äpplet” och “Startar MacOSX” visas när jag startar och sedan blir det svart. Varje gång.

  Jag tolkar detta som att inställningen på den upplösning som inte kan köras, lagrats någonstans (i minin eller TV’n) och kommer tillbaka även om jag kör på Dell-skärmen emellan. ((Om det sparades på Minin borde väl reset PRAM ta bort det, eller?))
  Därför kommer jag aldrig åt att ändra tillbaka upplösningen. Vad tror du om min tolkning?
  Är det TV’n som får resettas?

  Testat med PC-laptop på båda TV. Funkar utan problem. Lite justering i NaVida’s inställningar bara på Sony’n.
  Hoppas på någon genial lösning.

  • Det låter underligt att bilden först dök upp och sedan försvann.
   Några av de upplösningar som finns valbara under Bildskärmsinställningar för mig är:

   1024 x 768
   1280 x 720
   1280 x 960
   1344 x 756
   1344 x 1008
   1600 x 900
   1920 x 1080

   Pröva att välja någon av dem när du har Dell-skärmen inkopplad. Stäng sedan ner Minin och starta den igen, denna gång med Sony-tv:n inkopplad. Det kan kanske fungera.
   Jag förutsätter att du testat att koppla in Minin i alla olika HDMI-ingångar i tv:n. Annars, testa det.

   Ytterligare tips är att koppla samman Minin med någon annan Mac över nätverk och manövrera den via VNC-klienten som finns inbyggt i Leopard. Då kan du latja med Minin trots att du inte har någon bild på tv:n.

   Det är alla tips jag kan ge dig. Funkar inte något av detta föreslår jag dig att ställa dina frågor här (eller använda forumens sökfunktion):

   http://forum.macworld.se/
   http://www.99.se/mac/

   Hoppas du fixar det!

 4. Liten rättning, XBMC har inget att göra med Microsoft mer än att driftiga personer nyttjade xBox:n som plattform då den lämpade sig bäst av då aktuella konsoller. Microsoft har varken finansierat eller bidragit med hjälp eller kod och det är just detta som är fantastiskt; Världens mest kompetenta mediacenter mjukvara är framknackat av “vanliga” människor utan ekonomisk backning! Imponerande så det förslår :)

  • Tack för påpekandet! Enligt Wikipedia får man intrycket av att XBMC ursprungligen utvecklades av Microsoft för första generationen XBox, och sedan släpptes fri som öppen källkod när hård-/mjukvaran blev gammalmodig. Är det fel uppfattat? Eller är det faktumet att jag nämner bokstavsförkortningen XBMC (open-source-projektet) i samma andetag som Microsoft, som du reagerar på? / Hälsningar, Anders

 5. För att kunna köra homebrew såsom XBMC på xBox måste konsollen vara modifierad vilket aldrig har stötts av Microsoft som snarare försökt motarbeta med banning av konsoller via nätet. Så de var inte med någonstans i utvecklingen, vilket var synd för ärligt talat sålde konsollen inte så bra i början och blev ofta beskylld för ett dåligt spelutbud. Det fanns ju ett par riktigt guldklimpar som Halo m.fl. men jag läste en intressant artikel för några år sedan med hur försäljningen ökade av både konsoller och chip homebrew-scenen kom igång på allvar och man kunde se ett klart samband :)

  XBMC skulle man kunna kalla en vidareutveckling av XBMP, xBox Media Player, som också är ett opensource-projekt framknackat av duktiga ihärdiga människor och inte har någon anknytning till Microsoft. Programmet möjliggjorde att man kunde kringå regionsskydd och Microsofts egen DVD-dongle (krävdes och såldes separat för att kunna titta på DVD-film) samt spela upp andra fil-format direkt från hårddisk eller skiva. Utvecklingen av XBMP lades ned 2003/2004. Då hade XBMC vuxit upp och släppts i flera olika beta-versioner som under längre tid konkurrerat med XBMP och under 2004 släpptes en “officiell” version, 1.0, av XBMC. Utvecklingen fortsatte som vanligt ändå med nya publika versioner varje vecka med nya funktioner och buggfixar.

  Det som skiljde de olika mediaspelarna åt var att XBMC innehöll en mängd nyttiga och trevliga funktoner som t.ex. ftp och scriptspråket Python som i sin tur öppnade dörren till ett mer avancerat gui och skin-hantering och mängder med nya funktioner och tillägg i form av olika script (som t.ex. XOT, SVT-play). Utvecklingen gick i en rasande fart och nu kunde ägare av en modifierad xBox få ett snyggt och kraftfullt medicenter gratis. Alternativt köpte du en konsoll för ca 2 000:- och stoppade i chip 6-700:- och vips hade ett medicenter för under 3 000:-.

  XBMC blev kraftfullare och snart blev xBox:ns hårdvara en flaskhals så tekniskt sett var det dags att gå vidare. Tillsammans med sin populäritet tog projektet steget till flera plattformar som Pc, Linux, Ps3, Mac etc. Hur det sen bröts ur och blev Plex på Mac tycker jag var lite synd, hade hellre sett att alla arbetade tillsammans för att föra hela applikationen framåt, nu har det istället blivit två grenar.

  Jag har provat en mängd olika mediacenter-mjukvaror och den ena är pinsammare än den andra. Trots stora företag som t.ex. Microsoft prickar man fel… det finns enligt mig endast en mjukvara som duger oavsett plattform och det är XBMC/Plex… en mjukvara som drivs framåt av vad vi användare vill ha och göra. Inget företag kan gå in och bestämma och begränsa oss!

  Oj, blev ett långt inlägg men jag hoppas det bjöd på lite läsnytta :)

 6. Hej, grym genomgång, har haft samma setup ett tag nu. Har du lyckats skapa Harmony aktiviteter som automatiskt startar Plex, Front Row, iPhoto etc? Skulle isåfall vara intresserad att höra hur du löst det?

  • Jo, det är inga problem om man har Remote Buddy. Jag har skapat olika AppleScripts i RB som startar de program jag vill. Är man helt novis på AppleScripts finns mycket guidning på nätet. Eller så kan man använda programmet Manusredigerare för att spela in actions (och sedan kopiera den alstrade källkoden till RB).

   För F-tangenterna, som finns mappningsbara i Harmony-mjukvaran för enheten Plex, har jag skapat virtuella knappar som heter “Plex”, “EyeTV”, “FrontRow” etc. Med “virtuella knappar” menar jag de knappar som syns på fjärrkontrollens touch-skärm när man har en Enhet eller Aktivitet aktiverad. När jag trycker på dessa knappar aktiveras ett AppleScript i RB som utför det kommando jag önskar.

   För att förenkla mappningen mellan Harmony och RB kan du använda den här tabellen.
   AppleScripten skriver du in i RB under Remote Buddy -> Behaviour Construction Kit -> Action Factory och dessa blir sedan valbara under Preferences -> Mapping för alla knappar. Detta förutsatt att du har kryssat i “Globaly available” för ditt Action.

   För att starta exempelvis Plex räcker det med följande kodrader:

   tell application “Plex”
   activate
   end tell

   Sådana kommandon som att starta och stänga av program tycker jag bör placeras som en global mappningskarta i RB under Preferences -> Mapping -> Global mapping. Detta för att man vill kunna nå kommandona oavsett vilket program man har aktivt.

   I Harmony-konfigurationsmjukvaran går det, som du kanske vet, att även skapa händelsesekvenser som utför flera händelser på rad. Sådana sekvenser tycker jag dock bara att du ska använda när du vill skicka kommandon till två eller flera enheter, t.ex. Minin och tv:n. Ska du utföra en kommandosekvens enbart på Minin tycker jag att det är mycket bättre att göra detta genom AppleScript.

   Hoppas detta hjälper dig, annars får du fråga vidare :)

 7. Tack för god läsning! Alltid kul att höra hur andra kör och få lite tips. Sedan en månad tillbaka kör jag med Mac + NAS + Plex + Harmony One som media center-lösning och jag gillar det skarpt. Jag börjar undra hur jag klarat mig tidigare 😉

  Läste att du hade problem med av/på-signaler till flera enheter. I Harmony-konfigureringsprogrammet så finns det en inställning (Aktiviteter -> Inställningar -> Ändra alternativ -> “Stäng av oanvända enheter”) som låter andra enheter vara på trots att du väljer en ny aktivitet. Jag kanske missuppfattade dig, men denna inställning gör iaf jobbet för mig. Jag kan ha igång TV:n och sedan välja aktiviteten “Plex” som då startar TV + Plex + stereo utan att TV:n stängs av. Den ställs bara in på rätt ingång. Hoppas detta kan hjälpa!?

 8. Tack för tipset, men det är tråkigt nog inte det som är mitt problem. Så här ligger det till:

  Vissa “finsmakarmärken” inom hemelektronik, typ Denon, Nad och säkerligen Bang&Olufsen, har ett IR-kommando för “on” och ett annan för “off”. Fördelen med att kunna skicka två olika IR-koder är att ett “on”-kommando aldrig stänger av enheten och ett “off”-kommando aldrig startar enheten.

  Detta är ypperligt när man har att göra med en avancerad fjärrkontroll som Logitech:en, eftersom den aldrig vet vilka enheter som är av eller på.

  Jag har använt samma princip som du. “Problemet” är att jag måste ha alla enheter i samma läge (on/off) för att dom inte ska gå bananas när jag trycker på “Starta alla enheter”.

 9. Tack för en ypperligt skriven och informativ guide till flera aspekter av mac som multimediacenter. Har själv haft en Elegato Hybrid som inspelningsfunktion i ett ComHem hus. Nu har Com Hem bestämt sig för att släcka ner det analoga basutbudet och vi har nu digitalbox. Har du drabbats av detta och vad har du i så fall för tankar om förändringar av mediacentret.

  • Om det är det “normala” marksända digitalnätet ni går över till så borde det inte vara några som helst problem, tvärtom! Du får (mycket) bättre bild och fler funktioner. Enda problemet som jag kan se är att du troligtvis måste göra om kanalsökningen (kanalinstallationen) i EyeTV.

   Går ni över till Telias eller något annan leverantörs digitaltvutbud kanske det blir lite bökigare, men knappast fördärvande.

   Tyvärr har mitt antennuttag inte begåvats med funktionen digitaltv, så lite avundsjuk är jag allt 😉

 10. Ser ju otroligt trevligt ut detta. är otroligt sugen på att byta ut min nuvarande htpc mot en liknande uppsättning du har. har en fråga ang. eyetv, har i nuläget digital tv via adsl men kommer troligtvis efter årskiftet kunna byta till hdtv via fiber som installeras snart. vilken eyetv är det jag bör ha och hur kopplar jag in den?

  du ska ha mycket cred för denna sida, verkligen intressant läsning.

  • Tackar!
   Svårt att säga. Själv har jag ju bara erfarenhet av EyeTV Hybrid ’08, och den går det, som jag skriver, att ansluta både (analog) composite och s-video till. Hybrid-stickan klarar både (okodade) DVB-T och DVB-C-signaler, så överensstämmer de med dessa standarder så borde det funka. Är det däremot IP-tv det är frågan om så måste du gå via en analog omvandlare – t.ex. i en tv-box – för att få in signalerna (analog SD-kvalité) i EyeTV.
   Slutsats: HD funkar bara om de sänds via DVB-T och DVB-C och jag kan tyvärr inte rekommendera någonting om jag inte vet vad det är för tekniska förutsättningar.

 11. Jag inflikar denna post eftersom jag inte hittade bra info ngnstans.
  Har MacMini som mediaspelare/iTunesbibliotek. Timecapsule i garderoben med alla filmer på.

  Jag sökte efter ngt som fungerade som en Airport Express eller en squeezebox. Alltså som spelar upp musik till finstereon i vardagsrummet men kan kontrolleras trådlöst från min laptop. Airport Express digitalutgång lämnar mkt att önska, den saknar nämligen inbyggt klocka, och signalen är inte bra och det blir hack o dyl lätt om man kör trådlöst, hembiorecievern får hicka. Nu till lösningen:

  Skärmdelning!!! Jag hade ingen aning som nybliven macägare att denna funktion fungerar så bra. Nu står MacMinin gömd i stereohyllan, tyst, och jag sköter hela biblioteket, uppspelning, nedladdning, mm från min MacBook. Väldigt smidigt. Helnöjd!

  Nu sätter jag bara på min projektor då jag valt klart film i PLEX via skärmdelning. Så MacMini fungerar faktiskt väldigt bra, även utan skärm!!!

  Jag skriver detta för att jag vet att det finns många som är musikinresserade men inte nödvändigtvis så insatta i Os X.

  Tack för fin artikel!!!

 12. Tack Anders !

  Mycket bra läsning har köpt min första MAC mini en 2,53 GHz Intel Core 2 Duo
  4 GB minne
  320 GB hårddisk1
  Ska köpa kabel i morgon till LCD tv vad jag försstår måste det vara separat kabel för ljudet.
  Niclas

  • Japp, rätt uppfattat. Antingen en optisk kabel med Mini-Toslink 3,5 mm eller en vanlig analog 3,5 mm teleplugg i ena änden och något annat i andra änden (beroende på tv/stereo). /Anders

 13. nu har man äntligen fått tummen ur och köpt en mac mini. tänkte ju vänta tills jag åkte till usa nästa gång men suget blev för stort =) nu återstår bara o införskaffa lite kablar samt att tok progga harmony one fjärren, känns som man kommer svära en del över den framöver =)

 14. Länken till Logitech Harmony One fungerar inte. Jag hittade en som fungerar åt dig.

  http://www.logitech.com/index.cfm/remotes/universal_remotes/devices/3898

 15. Så du menar att det går att använda en PS3 remote till OSX?
  Hur skulle detta då gå till?

 16. Kan man använda flera tvmottagare utan problem?

  • Enligt det lilla jag har läst på Elgatos supportforum så verkar det inte vara helt smärtfritt, men funka hyggligt. Jag har läst om personer som har vissa problem när det gäller att få EyeTV att skilja på de olika tv-stickorna, t ex vid inspelning. Men jag är alldeles för dåligt insatt i detta för att kunna ge något bra svar, tyvärr.
   Kolla på Elgatos supportforum eller Googla.

 17. Vilken bra resurs! Jag hade själv problem med att ansluta Minin till en Samsung-HDTV. På högsta upplösning blev skärmen helt svart. Då hittade jag tipset att köra Remote desktop in i Minin, och där ställa om frekvensen från 60 Hz till 59,9 Hz. Efter det funkade allt klockrent.

  Såg att Eyetv nu ska kunna streama TV till iPhone också, och att man kan styra inspelning etc från iPhonen…

 18. Bra genomgång! Har samma rekommendation! Om nån vill komma igång snabbt säljer jag min gamla mini med core 2 duo 2.0 processo. På Blocket med massa tillbehör för 3900kr.

  Kan tipsa om iPhone som komplement till medialösningen, köp Rowmote pro till iPhone så styr och startar du alla program med ett enkelt gränssnitt, har även touchplatta som funkar som mus!

  Sen är Airvideo app också GRYMT! Om du vill titta klart på filmen i sängen på mobilen eller kolla på bussen till jobbet så hittar Airvideo filmerna över 3G och streamar med riktigt bra kvalitet i alla filformat med realtidsomkodning.

  Vidare är EyeTV app till iPhone ett rekommenderat köp, styr tv och planera inspelningar både hemma och på stan. Vill du kolla nyheterna från jobbet går det också bra – streaming funkar kanon på wifi.

  Christiab

 19. alla ni som kör eye tv o elgato vad har ni för tv signaler ?

 20. Går det inte att få in sina spotify spellistor man skapat tidigare när man kör spotify genom plex ?

 21. Hej! Tack! En fråga jag sökt efter och funderar på; man kan inte koppla upp sig i Plex till cdon eller liknande för att få filmtexter och bilder på svenska i sitt filmbibliotek? Någon som vet?

  • Jag har kollat runt lite på nätet eftersom jag har funderat över samma sak, men ej funnit något svar. Förmodligen är det inte så pass enkelt som att det bara är att ange en sajt som källa för bilder och texter och sedan tanka ner datan, utan mycket mer komplicerat.

   Dock finns det en annan lösning på problemet. Om jag inte minns fel så går det att manuellt lägga in en bildfil och en textfil med samma namn som filmen, i samma mapp som den, och på så sätt få informationen att synas i Plex. Men det får du, som sagt, göra manuellt.

 22. Verkligen bra sida!
  Kan inte lyckas få min harmony one fungera som jag vill. Vilken ände ska man börja i? Köpa remotebuddy och göra inställningar där i eller göra inställningar i logitech mjukvaran?

  Några tips till en som är lost

  • Jag instämmer i att det inte är helt enkelt att begripa sig på inställningsmjukvaran för Harmony-fjärren. Men du måste vara medveten om att du, för att framgångsrikt kunna styra något annat än Plex, MÅSTE ha Remote Buddy installerat. Annars blir du begränsad till de få knappfunktionerna som en Apple Remote har.

   Så här gjorde jag när jag konfigurerade alltsammans:
   1. (Harmony-mjukvaran) Lägg till “Plex Player” som en enhet under “Enheter” tillsammans med din tv, stereo etc. (läs avsnittet “Fjärrkontrollen”, “Apple Remote-dilemmat” samt “Emulera Apple Remote(s)”). Märk dock att jag i mina skärmdumpar har bytt namn på enheten “Plex Player” till “Mac Mini”. Det är dessutom viktigt att “Standardknapparna” blir inställda EXAKT som jag visar i mina skärmdumpar. Annars kommer inte mappningen mot Remote Buddy (eller Plex) att bli korrekt.
   2. (Harmony-mjukvaran) Mappa knapparna för enheten “Plex Player” mot fjärrkontrollen (dvs så att “Meny”-knappen mappas mot “Menu”-kommandot för enheten “Plex Player” osv).
   3. (Harmony-mjukvaran) Skapa en aktivitet under “Aktiviteter” (exempelvis med namnet “Använd Mac Mini”) där du anger vilka kommandon/makron som ska finnas tillgängliga när du har aktiviteten aktiv. Det är viktigt att “Standardknapparna” blir inställda EXAKT som jag visar i mina skärmdumpar. Annars kommer inte mappningen mot Remote Buddy (eller Plex) att bli korrekt.
   4. (Remote Buddy) Tryck på alla knappar på Harmony-fjärrkontrollen så att de tio “virtuella” Apple Remotsen registreras i Remote Buddy. Var säker på att kolla så att Remote Buddy är “Unpaired” med “Apple Remotsen”.
   5. (Remote Buddy) Ladda hem min knappuppsättningskarta och börja mappa Harmony-knapparna mot Remote Buddy. Börja förslagsvis med de få globala knapparna som behöver ha samma funktionalitet oavsett applikation (under “Global mapping”).
   6. (Remote Buddy) Mappa sedan knapparna/kommandona för varje applikation.

   Det är den snabbaste lathunden jag kan ge dig. Jag måste få veta närmare var du har kört fast för att kunna hjälpa dig vidare.

  • Som du kan se nu har jag lagt upp en ganska omfattande walkthrough om hur du får Harmony-fjärren att funka tillsammans med Macen.

 23. Hej, verkligen bra info! Jag undrar hur bra den visar bilder på HD tvn? Har bilder ligger på en NAS och vill via MAC Mini kunna snabbt visa dom på tvn.
  Hade tankar på att skaffa en PS3 men MA Mini verkar bättre.

  • Jag är mycket nöjd med min Sony KDL-46W4500, men som jag skriver i texten så har jag upplevt problem med sk. bleeding när jag har vardagsrummet nersläckt och det visas mörka scener på tv:n. Det stör mig ibland. Bortsett från det är det en kanontv med många ingångar och utan anslutningsproblem. Det är verkligen plug-n-play.

   Jag använder iPhoto för att sortera och visa foton. I och med att tv:n är pixelmappad och full-HD blir det mycket bra upplösning. Jag använder den titt som tätt för arbete i Photoshop/Illustrator och enda problemet som jag upplever är att det är för bra upplösning då man måste sitta väldigt nära tv:n för att kunna urskilja alla detaljer. Av den anledningen kör jag nerskalad upplösning till 1600 x 900 px.

   Hur bra (och korrekt) grafik återges på tv:n beror extremt mycket på dess inställningar. Men till skillnad från billigare tv-apparater med få inställningsmöjligheter har du med W4500-serien stor frihet att tweeka det mesta (men jag antar att du pratar om W5500?).

   • Hej Anders, jag har en Pioneer PDP-LX5090H som jag är väldigt nöjd med. Har en Tvix box kopplad till den men den visar inte bilder så bra (lite seg att bläddra mellan korten men kanon bra för HD filmer :-) ) Har funderat på en PS3 men en MAC Mini verkar vettigare eftersom man kan göra så mycket mer. Antar att MAC Mini bläddrar snabbt mellan bilderna?

    Tack.

    Peter

    • Hej Peter! Jag har mina bilder på hårddisken och därifrån är det inga som helst problem att öppna/visa dem. iPhoto är både snabbt och responsivt. Ibland kan det dock vara någon sekunds fördöjning innan första bilden dyker upp när man ska visa en “slideshow” i iPhoto. Antar att det beror på att iPhoto laddar in flera bilder åt gången när den ska visa en slideshow. I sorteringsläge och vid visning av enskilda bilder är iPhoto mycket snabbt.
     Men eftersom du verkar ha all din media på en NAS så blir så klart nätverkets hastighet en flaskhals. Har du 100 MBit-LAN borde det dock inte vara några problem. Jag tror inte att du behöver oroa dig så länge du sitter på ett någorlunda snabbt nätverk.

     • Hej Anders, har 1Gbt-LAN nätverk så det går nog bra :-). Får nog bli en MAC Mini, då kan jag även surfa och köra t.ex SVT play och en massa annat. Spännande med första MAC.

      Tack för info!

     • Har nu beställt :-) Ser framemot leverans. Återkommer hur den fungerar när jag satt upp allt.

   • Hej!
    Fick tips om denna sidan och det är ju en fantastisk sammanställning.
    Anledningen att jag började leta efter denna typ av info var att vi var hemma hos en kompis som hade AppleTV och då ville frugan ha samma “för den visade iphoto-bilderna så fint”… Men ska man ändå lägga ner de pengarna så är det väl lika bra att bygga på en riktig dator.
    Har haft många Macar genom åren (första 1986…) så att konfigurera den delen ska inte vara några problem. Däremot är jag fullständigt ointresserad av det mesta vad gäller TV, vi har fortfarande en gammal tjock-TV i vardagsrummet. Grabben har dock en billig LCD från Netonnet (Andersson) på sitt rum kopplat till TV-spel och hans bärbara Dell (Mac var för dyrt till honom tyckte jag då, men så många timmar som vi lagt ner på att fixa problem så vete sjutton om det inte varit billigare med en Mac till honom också från början).

    Märkte på Andersson-TVn att när man kopplade den till datorn via HDMI fick man kass bild därför att Dell-datorn hade inte samma upplösningsalternativ i grafikkortet som TVn så det blev till att koppla via VGA istället.

    Nu till min fråga:
    För att slippa samma bakslag vad gäller TV:n igen, finns det fler som som satt upp Mac mediacenter nyligen som kan tipsa om TV-modeller som fungerar bra? Eller vad är det man ska kolla efter – TV ska stödja upplösning via HDMI på X*Y pixlar?

    • Hej Ulf och tack för responsen!

     Jag brukar säga att man får vad man betalar för. Skulle du köpa en 46″ tv idag för låt säga 10-18 000 så får du med största sannolikhet en “bra” tv.
     Som du ser i min blogg så talar jag mig varm för Sonys grejor, men jag tror nog att även Samsung och Panasonic – för att inte tala om Pioneer – gör bra grejor. Även Philips tv-apparater i dom lite högre prisklasserna tror jag är bra val. Men snåla inte. Det blir hur som helst ett hål i plånboken, och då är det bättre att vara pank och nöjd än tvärtom anser jag.

     Minimikrav i mina ögon är:

     Sedan är det alltid bra med:

      – Några ljudin- och utgångar
      – Olika typer av videoingångar
      – Inbygd mediaspelare
      – Att användarrecensionerna inte är negativa.

     I väntan på att någon annan här ger dig input kan du besöka dessa sajter för mer info om bra tv-apparater till mac:
     http://forum.macworld.se/index.php?showtopic=104364
     http://www.minhembio.com/
     http://www.99.se/mac/

 24. Har nu fått min Mac Mini och den fungera perfekt!! Stort tack för denna sida med all bra info!

  //Peter

 25. antingen har jag gjort fel eller oxå blir detta en trippel post =)

  har problem med att köra spotify via plex på min mini. det har fungerat förut men inte nu längre. när jag försöker starta spotify händer ingenting. försökt uppdatera, starta om, installera om men inget hjälper. någon som har tips om jag gör fel lr är det någon bugg ?

  • Kollar man på Plex-forumet så är du inte vara ensam om att ha problem. Spotify-pluggen verkar vara skapad genom “reversed engineering” för att det inte finns något API offentligt tillgängligt. Därför är det också många buggar. Det är bara att invänta en stabilare version eller att söka igenom forumet efter en lösning.

   • Jo det verkar vara som du säger. Men är det bara vissa som har problem eller? Hur fungerar det för dig och er andra?

 26. Har precis blivit klar med min Mediauppsättning efter en blandad erfarenhet av Apple TV och externa diskar känns det som jag nu är hemma :)

  iMac I7 till att rippa DVD mm. (Station Dator)
  Macbook Pro 13″ som används för att slösurfa och dela bildskärm för att lägga över filer osv till de olika diskar mm. Kommer bytas ut mot en iPad!!
  Mac Mini med MiniDisplayport kopplad med HDMI till en Pioneer 60″ Kuro och jag kör Plex.
  Till mitt närverk Fiber 100 Mbit har jag en huvudenhet Apple Airport Express Dualband som delar ut ett trådlöst nätverk 802.11n till bärbara datorn samt iPhones och PS3.
  Mac Mini och iMac är kopplad med Cat6 kablar och kör Gigabit ehternet, sedan har jag 1st NetGear ReadyNas Pioneer Edition som aggerar Mediahubb där jag lagrar mina filmer osv. Överföringen till denna ligger på ca 90Mb / sek jag får bättre prestanda att kopiera filer till denna mot vad jag får till en Ext. FireWire 800 hårddisk från iMacen vilket jag tycker är grymt snabbt.

  Allt styr jag med en Logitech 1100 Fjärrkontroll använder inte ngn mus eller tangentbord till Mac Minin, Remotebuddy är min vän och iPaden kommer vara enheten som får vara mellan och aggera slösurfandet i soffan.

  Så kör jag :)

  • Intressant att höra om prestandan i din mediahubb. Själv har jag haft funderingar på att skaffa en Apple Time Capsule. Dock tycker jag att det är lite för lite lagringsutrymme med bara 2 GB :)

 27. Hej Anders,
  först – ett enormt tack för en oerhört bra genomgång! Din artikel tog mitt allmänna sug efter denna lösning till affären, och idag kopplade jag in min Mac Mini i min teve.

  Jag har en likadan teve som du, och kör 1080-upplösningen och får den svarta borden som du pratar om. Men jag hittar inte overscan i mina inställningar, har du möjlighet att guida mig dit? Var hittade du inställningen?

  Tack!

  • Tack för dom orden!
   Om jag minns rätt var det här jag gjorde inställningarna i tv:n:

   Huvudmenyn -> Inställningar -> Skärmkontrollinställningar ->
   Skärmformat -> Wide
   Autoformat -> Av
   Display area -> Alla bildpunkter

   Men du måste även kolla så att du i Macen, under Systeminställningar -> Bildskärmar -> Alternativ, har “Maximal bildyta” ikryssad. De här inställningarna funkar utomordentligt bra för mig i upplösningarna 1600×900 (60 Hz) och 1920×1080 (60 Hz). Hör av dig om du inte får till det!

   • Tack! Nu fick jag till det. Det är verkligen en schysst upplevelse att på ett så här enkelt sätt få tillgång till allt Playmaterial och enkelt kunna köra all musik och alla filmer vi en liten låda på tevebänken.

 28. Hej!

  Kan man kombinera Mac Minin med Eye Hybrid med min digitalbox från ComHem?

  • Jag har för mig att jag har läst om folk som har kört in DVB-C-signalen från ComHem in i EyeTV-stickor. Eftersom nyaste Hybriden klarar av både DVB-T och DVB-C borde det inte vara några problem. Sök på Google så hittar du säkert ett svar.

 29. Tack för en mycket välskriven guide Anders. Har kopierat vissa delar här och var från din guide (hade en del uppsatt sen tidigare). Har inte orkat sätta upp allt i tid och otid, för det finns för mycket att pilla med, men jag måste säga att EyeTV (har com hem digital), Logitech Remote Harmony, Remote Buddy och Mac Mini slår det mesta. Tillsammans med Eyetv-Iphone appen missar jag numera inga program :).

  • Tack för responsen! Också intressant att få bevis för att DVB-C funkar bra med EyeTV i Sverige. En fråga bara: går det att väcka Macen ur viloläge genom Iphone-appen, när man ska spela in något? /Anders

   • Har inte provat, eftersom wattförbrukningen på mac minin är så låg så kör jag den faktiskt inte i viloläge, men man kan ju alltid hoppas. Annars kanske jag kan pröva och återkomma :)

  • Hur kopplar du Hybriden i relation till digitalboxen? Kan du se samtliga kanaler i ditt Com Hem utbud?

   • Själv har jag ingen digitalbox utan bara vanlig simpel analog kabeltv. Men jag antar att du bara kopplar in antennsladden i Hybriden och sedan kör en kanalsökning i EyeTV. /Anders

 30. Hej!

  Tack för en underbart bra sida.

  Jag försöker få in de svenska radiokanalerna (SR, Rockklassiker NRJ osv) i Plex. Den plug in du länkar till ser OK ut men är ganska seg att starta (buffrar ganska länge). Dessvärre fungerar bara SR för mig – de andra kanalerna går inte att spela.

  Då du verkar ha stenkoll på allt med Plex undrar jag om du kan hjälpa mig med detta. (Webradion är den sista pusselbiten för mig för att Plex och min Mac Mini skall bli mitt fullvärdiga Mediacenter).

  / Magnus

  • Kul att du uppskattar min blogg!
   Jag är själv inte insatt pluginprogrammeringen till Plex, så tyvärr kan jag inte hjälpa dig med den biten.
   Angående buffringsproblemet tror jag att detta kan lösas genom att gå in i Plex inställningar och leta efter buffringsinställningen. Om det sedan hjälper är en annan fråga.

   Därutöver har du, som jag ser det, två alternativ:

   1. Skriva ett önskemål till Deli i den här tråden om att du gärna skulle vilja se en utvecklad variant av pluginen.

   2. Försöka snickra ihop en m3u-spellista i exempelvis VLC med de radiokanaler du vill ha och sedan använda den i Plex. Det kan fungera.

   /Anders

 31. Hej!

  Tusen tack för snabb hjälp.

  Jag vill minnas att jag från tidigare försök (innan jag fann Plex) har fixat en m3u-spellista i VLC. Ska det vara en spellista med alla kanalerna eller ska det vara en lista per radiokanal? Hur får jag i sin tur in den spellistan/spellistorna i Plex? Under vilken rubrik hamnar den i Plex?

  / Magnus

  • Hej igen! Jag skulle tro att det funkar om du lägger alla kanalerna i samma spellista, du får helt enkelt pröva dig fram. Filerna borde det gå att bara lägga i någon mapp som du har åtkomst till genom Plex, t ex mappen där du har dina filmer (det heter säker “Add source” eller nått inne i Plex).
   Ett annat liknande sätt är att använda QuickTime Pro och öppna URL:er och sedan spara dem som antingen “fristående filmer” eller som “referensfilmer”.
   F n har jag inte möjlighet att testa själv, tyvärr.

   /Anders

 32. Hej Anders!
  Jag behöver mer information för att fatta vad du menade här :

  5. (Remote Buddy) Ladda hem min knappuppsättningskarta och börja mappa Harmony-knapparna mot Remote Buddy. Börja förslagsvis med de få globala knapparna som behöver ha samma funktionalitet oavsett applikation (under “Global mapping”).
  Jag laddade ner din fil och det står “Harmony knapp- Remote buddy reference”. Hur skall jag fixa? är det under i RB preferences-mapping-globa mapping? I så fall hur?

  • Hej Dogan!

   Din första fråga förstår jag tyvärr inte vad du menar. Du måste förklara närmare.

   Din andra fråga: Referensfilen använder du för att mappa rätt (fysisk) Harmony-knapp till rätt (virtuell) Apple Remote-knapp. Har du konfigurerat Harmony-fjärren korrekt (med Plex Player-konfigurationen) så kan du använda referensfilens två kolumner till att se vilka Harmony-knappar som matchar mot vilka kommandon inne i RemoteBuddy.

   Med “globala knappar” menar jag funktioner som t ex volymjustering och RemoteBuddy-menyn. Dessa knappar/funktioner anser jag bör ligga på samma knappar, oavsett vilket program du har aktivt. Dessa bör alltså vara globala (under Mapping -> Global Mapping). Alla knappar som läggs till under Global Mapping försvinner från de övriga programmens mappningslistor och blir därmed inte valbara i dom.

 33. Hej Anders o tack för ett makalöst bra jobb !!

  Kan jag få ett råd, ska jag inhandla den nya eller “gamla” minin till mitt kommande mediacenter? Har idag min macbook som m.center funkar jättebra förutom mobiliteten, ska därför köpa mig en mini. Har läst någonstans?? att grafikkortet på nya minin inte är lika bra som på gamla…? Har igentligen inget behov av HDMI eftersom jag kör optiskt till recievern, om HDMI inte innebär en förbättrad bild förstås !

  Tacksam om du ville hjälpa mig!
  Barry

  • Hej Barry!

   Jag skulle definitivt inte köpa en Mini äldre än 2009-modellerna. Det som skiljer dessa från föregångarna är grafikchipet Nvidia 9400M som ger betydande prestandaförbättringar för h.264-video i vissa program (Plex och QuickTime).

   Även de nyaste Minisarna har, vad jag förstår, h.264-acceleration. Den enda nackdelen med 2010-modellerna, som jag ser det, är att strömadaptern är inbygd (tidigare var den extern). Detta medför troligen att det alstras mer värme i burken, vilket i sin tur kan göra att fläktarna körs onödigt mycket och ge datorn kortare livslängd. Dessutom är det svårt/dyrt att byta strömaggregatet om det pajar.

   Jag kör DVI->HDMI och ljudet separat (analogt tyvärr). Jag kan inte tänka mig att en sådan lösning ger sämre bild än HDMI-direkt. Fördelen med de nya Minisarna är dock att även ljudet går via HDMI-utgången.

   • Hej igen Anders o tack för svaret!

    Har några fler undringar – supertacksam för din hjälp!

    Varför har du analogt mellan DVI->HDMI, jag trodde det var digitalt?? Jag har nu bestämt mig för en 09:a mini men undrar du tycker 2 gig minne räcker? 09: orna är ju på väg ut så utbudet är inte så stort på dom längre.

    Va bra att du tog upp detta med mer värmealstring i nya “minisarna”, har nämligen läst en del om störande fläktar i dom.

    Hälsningar Barry

    • Hej igen!

     Jag har en analog 3,5 mm teleplugg mellan dator och stereo/tv på grund av att varken tv:n eller stereon kan ta emot digitala signaler. That’s why :)
     Jag har läst att det går att trycka in upp till 8 GB RAM i ’09-Minisarna. Även om det är ganska knepigt att eftermontera RAM i de Minisarna kan du ju vänta med att uppgradera minnet tills du verkligen behöver det. Men du bör vara medveten om att 2 GB är på gränsen.

     /Anders

 34. Har läst denna sidan hela kvällen med stor behållning. Önskar att jag hittad detta tidigare då mycket jag har hittat runt om på nätet sedan finns samlat på en ställe väl beskrivet. Funderar nu på om jag ska skaffa en Harmony och denna sidan gav mig mycket. Hatten av!

  Får man fråga om du tror enklare Harmony modeller skulle funka nästan lika bra eller måste man ha Harmony One med touch screen för att få till egna namngivna aktiviteter?

  • Hej Björn!

   Jag är inte så insatt i de andra modellerna. Det jag undrar är dock om – och hur – man kan definiera sådana här funktioner:

  • Väcka/sätta macen i vila
  • Starta program
  • Styra flera enheter samtidigt på ett smidigt sätt
  • Starta/stänga av tv, dvd, stereo etc.
  • På min Harmony One har jag virtuella knappar för bland annat “TV på/av”, volym (separata för tv/stereo/Mac) och för att starta specifika program. Jag vet inte om det enkelt går att utföra dessa, för mig väsentliga, kommandon med de andra Harmony-modellerna. Ett problem som jag ser det är att du hela tiden får växla enhet eller aktivitet för att hitta det kommando man vill utföra.

   Som information så har jag aldrig riktigt blivit vän med på/av-knappen längst upp till vänster på min Harmony. Jag förstår helt enkelt inte hur jag på ett smidigt sätt använder den. Om det inte finns någon smidigare av-/på-knapp på de andra Harmony-modellerna, ställer det onekligen till problem i och med att du inte kommer att kunna starta/stänga av dina prylar.

   Ett alternativ till den för övrigt utmärkta Harmony One (som tyvärr tar en hel del tid att konfigurera) är en iPod Touch med någon typ av IR-sändare/extender, typ dessa:

  • L5 Remote
  • RedEye och här
  • iRule
  • UiRemote
  • iV Plus
  • Det är möjligt att dom är funktionsmässigt likvärdiga med Harmonyn, fast enklare att konfigurera, men det kan jag tyvärr inte svara på.

 • Jag tror att alla (?) Harmony har någon form av möjlighet att t.ex “Watch TV” och den startar rätt apparater och sätter rätt ingångar osv men jag vet inte om detta inskränker sig till några få fysiska knappar på de enklaste. Inte så lätt att läsa ut från tillverkarens hemsida som man kunde önska. Kanske är våra behov inte det första tillverkaren tänkt på?

  Det där med starta/stänga av måste vara ett generellt problem med multifjärrar då de delar knapp så att säga och det finns ju ingen bakåt signal som kan berätta om enheten var på eller av. Hur löser du det? Ser du till att alla prylar sätts på (det är ju inte så många) och av på alla “starta/stoppa funktioner”? Om ingen är och tjuvstartar en enskild pryl lär det ju funka.

  Björn

 • Hej Anders,
  För det första så delar jag din upplevelse ovan angående dålig analog bild via elgaton. Det har gjort att vårt beteende har skiftat till att använda TVs tuner. Detta trots att vi har ComHem och får in en del av de vanligaste kanalerna digitalt men t.ex. 3an och 5an går analogt och det räcker för att man ska tycka det blir bökigt och väljer TVn.

  Jag tror som du att en iPod Touch skulle kunna användas med fördel, kanske via WiFi med t.ex. Ajax till remote buddy (inte insatt) men jag tror inte den skulle bli liggande på soffbordet om du förstår vad jag menar. :). Jag kan ju använda min iPhone men den det är nog helt klart värt att ha något som alltid är vid soffan.

  Jag tror jag innan jag köper en Harmony One (som jag känner är det givna alternativet just nu) ska mjuka upp med att testa att få in vissa knappar från ljudanläggnings fjärr som inte används då jag ej har någon DVD-spelare eller något liknande. Jag bör kunna mappa upp play, pause, skip up, down, left, right, mm så att jag slipper ha min lilla vita. Jag ska se när jag får tid till det.

  För övrigt liknar min setup din med bara mindre skilnader. Puzzelbiten som saknas är vettig styrning. Jag använder. Ljudfjärren, TV fjärren, den lilla vita, tangentbord mus om vartannat. Jag tycker det är bökigt och min sambo och mina barn ska vi inte prata om. Till sist tycker jag vi borde starta någon slags grupp för utbyte av erfarenheter runt våra mac-mini mediacenters till hjälp för oss själva och andra.

  Björn

  • Måste korrigera mig själv. Jag kan ju givetvis inte få fjärren till mitt ljudsystem att skicka annat än den är programmerad till så den kan ju inte härma en apple remote och prata med remote buddy såklart.

   • Jag tänkte inte främst på avsaknaden av diskreta ir-koder, utan mer på problemet att Harmony One saknar en programmerbar, fysisk on/off-knapp. Den on/off-knapp som finns kan du bara använda under “Aktiviteter” och även där är den mycket svår att ge någon vettig funktion. Dess inbyggda “smarthet” anser jag i själva verket är dess dumhet. Här kan du läsa lite om problemet.

    Istället har jag skapat virtuella knappar under varje aktivitet som gör det möjligt att starta/stänga av varje enskild enhet när jag vill.
    Det här är några av mina Aktiviteter:

    – Titta på tv (växlar tevens och receiverns input)
    – Använd Mac Mini (växlar tevens och receiverns input samt väcker macen ur vila)
    – Lyssna på radio (växlar receiverns input till radio)

    Ingen av dessa startar alltså automatiskt någon av mina enheter (tv:n, macen, receivern) utan växlar bara input/output på dessa. Detta pga frustrationen OM någon av dem skulle hamna i osynk on/off-mässigt.

    När du skapar aktiviteter i konfigurationsprogrammet anger du vilka enheter som ska vara på respektive av när du väljer (eller går ur) aktiviteten i fjärren. Detta av- och påslagande sker automatiskt och kan därför bli riktigt knäppt om ir-signalen inte skulle nå fram till enheten. Visst, det finns en felsökningsfunktion på Harmony One som hjälper dig om något liknande skulle hända. Jag föredrar dock det gamla hederliga, manuella sättet att slå på/av mina enheter.
    Och det är detta jag undrar över hur väl det fungerar i de andra Harmony-modellerna.
    För mig – som använder Harmony One – är de virtuella on/off-knapparna ytterst viktiga.

 • Hej Anders,
  Det har gått en tid. Har du lyckas lösa stänga av/på med diskreta ir signaler så att apparaterna inte kommer i osynk?

  • Nej, tyvärr.

   Lustigt nog har dock knapprofilen för min tv – den som jag hämtade hem från Logitechs hemsida när jag skulle ställa in Harmonyn – uppdaterats sedan dess. Nu finns även diskreta kommandon med i profilen, men tyvärr så funkar dom inte (dom beter sig bara som de “normala” motsvarigheterna).
   Att det inte fungerar kan bero på att profilen är anpassad för en japansk version av tv:n och inte den europeiska, som jag har. Det är i alla fall vad jag gissar.

   Så tyvärr.

 • Hej,
  Vill börja med att tacks för mycket bra info och inspiration.
  Jag tänkte att det kanske är ngn här som har ett svar på en fråga jag kring min setup. Jag har Mac mini 2011 hdmi till tv med magic mouse och wireless keyboard samt en iPad 1 som jag vill använda att styra via iteleport. Nu till mitt problem, jag kan inte se muspekarens rörelser på ipaden när jag rör magic mouse (som är kopplad till Mac mini), finns det nån inställning i iteleport som kan skapa detta, eftersom jag vill använda iPad som en extern skärm ihop med mitt tangentbord och min magic mouse? Jag vill alltså kunna använda både iPadens touchmus funktion och den till Mac minin kopplade magic mouse. Tacksam för hjälp, ställ gärna frågor om ni inte fattar mitt problem.
  //Martin

  • Tack för dom uppskattande orden!
   Tyvärr har jag ingen erfarenhet av iTeleport. Rent generellt skulle jag föreslå dessa alternativ:

    Testa något annat VNC-program till iPad.
    Testa att använda ändra inställningarna i Macen under Systeminställningar -> Hjälpmedel -> Mus. Där går det att göra muspekaren större, vilket kan lösa ditt problem.
    Testa att använda något HID-program, typ ControllerMate, för att modifiera musens beteende. Det kan ge effekt i iTeleport.

   Testa och återkom med resultatet!

 • Jag råkade fastna på din sida o blev klart impad… men samtidigt rädd att detta är för avancerat för en icke tekniknörd :-)
  jonas

  • Roligt att höra! Det är egentligen inte SÅ komplicerat som det verkar. Den enda egentliga svårigheten är Harmony-fjärren, som är lite komplicerad att konfigurera.


 • Senaste inläggen

  Senaste uppdateringar

  2011-03-07
  "Rippa från SVT Play"
  - Justerade inlägget pga att SVT ändrat sin site.


  2010-12-01
  "Harmony One + Mac = sant"
  - Nya skärmdumpar på mina knappuppsättningar i Remote Buddy.
  - Nya länkar sist i inlägget.


  2010-06-11
  Mitt Mac Mini-mediacenter
  - En länk om VNC PC-till-Mac.
  - Plex-länkar.
  - Front Row-länkar.
  - Flera nya länkar under Diverse länkar.
  - En EPG-länk under EyeTV.


  2010-06-10
  Lade upp färdiga cmate-inställningar för RumblePad 2 under "Macen som spelmaskin".


  2010-03-12
  Mindre uppdatering av texten om "Macen som spelmaskin".


  2010-02-28
  Lade till en länk under "Mac Mini vs. HD-video".


  2010-02-25
  Lade till text under "Harmony One + Mac = sant" om hur man gör Harmony-fjärren mer responsiv.


  2010-02-05
  Lade till en länk under "Plex" i inlägget "Mitt Mac Mini-mediacenter" för svensk radio i Plex.


  2010-02-01
  Uppdateringar under "Mitt Mac Mini-mediacenter": Nya länkar om EPG i EyeTV. Nya länkar under "Fjärrstyrning". Nya länkar under "MP3-sortering".


  2010-01-19
  Några tillagda länkar under "MP3-sortering" och "Mitt Mac Mini-mediacenter".


  2010-01-12
  Ny knappuppsättningskarta för mappning mellan Harmony One och Remote Buddy.


  2010-01-07
  Nya länkar under Fjärrstyrning/touch-screens.


  2010-01-05
  Nytt inlägg om Harmony One. Några små uppdateringar under "Mitt Mac Mini-mediacenter": Nya länkar under "Plex/Tips" och under "Diverse länkar" i slutet.


  2010-01-04
  Tillagd tabell med skärmdumpar under avsnittet "Fjärrkontrollen".


  2009-12-29
  Tillagd text om röstigenkänning under "Fjärrstyrning".


  2009-12-07
  Tillagda länkar till program som sänker den optiska drivens läshastighet.


  2009-11-24
  Tillagda länkar om tryckkänsliga skärmar.


  2009-11-20
  Nytt textavsnitt om fjärrstyrning.


  2009-11-11
  Tillagda länkar för "comskip", "cardsharing" och webåtkomst i EyeTV. Länk till PlexXTV.