Spridda tankar om allt möjligt Projekt och tankar från hjärnkontoret

21feb/12Off

Streama iTunes över internet

Har du någonsin velat komma åt ditt iTunes-bibliotek från exempelvis din jobbdator eller din iOS-enhet? Det är ganska enkelt, bara du riggar lite innan. Så här gör du!

Mac till Mac

Förberedelser

 1. Fixa ett fast domännamn/ip-nummer. Om du inte hör till dom lyckligt lottade som har ett fast ip-nummer kan du fixa en gratis subdomän hos DynDNS eller liknande. Då kan du alltid ansluta till ditt hemmanätverk med hjälp av ett domännamn (exempelvis minadress.dyndns.org) och behöver inte känna till hemmanätverkets (ofta) skiftande ip-nummer varje gång du ska ansluta.
 2. Öppna en port i routern. För att kunna ansluta utifrån med hjälp av SSH till ditt lokala nätverk, måste du öppna en port i routern. Som standard använder SSH port 22, men jag rekommenderar att istället öppna en annan port – exempelvis 33 – för att undvika intrångsförsök av hackerrobotar på standardporten 22. Här kan du se vilka portar som används av andra tjänster. För enkelhetens skull, undvik dessa. När du öppnat porten i routern för extern access, så dirigerar du om dess trafik till värddatorns lokala ip-nummer och port 22 (dvs till den dator som iTunes-biblioteket ligger på). För att detta ska fungera är det viktigt att du reserverar värddatorns lokala ip-nummer i routern så att det alltid är detsamma (exempelvis 10.0.1.10).
 3. Aktivera Fjärrinloggning under Systeminställningar. Det är även bra om du aktiverar Vakna för Ethernet-nätverksåtkomst ("wake on LAN") under Systeminställningar -> Strömsparare så att datorn vaknar ur vila när du försöker ansluta till den.
 4. Starta iTunes. iTunes måste vara igång på värddatorn för att det ska funka.
 5. Slå på Hemmadelning i iTunes.

Skapa anslutningen utifrån

Nu är du redo att ansluta till din värddator över internet.

 1. Starta Terminalen på gästdatorn som ska ansluta till värddatorn.
 2. I Terminalen skriver du: ssh -fNL *:36890:127.0.0.1:3689 -p 33 datornamn@ipnummer - "-p 33" ersätter du med det portnummer som du har valt för SSH-trafik i routern (se punkt 2 ovan, under Förberedelser). - "Datornamn" ersätter du med din dators/användares namn, som du hittar under Systeminställningar -> Delning på datorn med det utdelade värddatorn. - "Ipnummer"  ersätter du med det publika ip-nummer (eller domännamn) som värddatorns nätverk/router har. Surfa förslagsvis in på den här adressen från värddatorn för att se dess publika ip-nummer. - "-fNL-flaggan" kan bytas mot -L. Då avslutas SSH-anslutningen när du stänger terminalfönstret istället för att ligga i bakgrunden.
 3. Tryck därefter retur och invänta värddatorns lösenordsbegäran. Skriv in användarlösenordet för värddatorn och tryck retur ytterligare en gång. Därefter är anslutningen upprättad.
 4. För att slutligen registrera DAAP-tjänsten i gästdatorn, skriver du dns-sd -R "Remote iTunes" _daap._tcp local 36890 & i Terminalen och trycker på retur.
 5. Starta iTunes och se till att Visa delade bibliotek under Inställningar är ikryssad. Om allt är rätt konfigurerat ska det nu dyka upp ett bibliotek under Delat. Klicka på det och skriv in det eventuella lösenordet till värddatorns Hemmadelning.
 6. Klart! Nu har du full access till ditt iTunes-bibliotek från din externa dator. Ett enkelt sätt att avsluta SSH-anslutningen är att starta Aktivitetskontroll och söka efter aktiviteten SSH. Markera den och klicka på knappen Avsluta.

Mac till iOS

Det finns många olika sätt att koppla upp din iOS-enhet mot din dator för att komma åt musik, bilder och video. Här är några av tips:

 • Plex. Ger dig access till innehållet i Plex, iTunes samt iPhoto. KLEXi är ytterligare ett alternativ med liknande funktioner.
 • Remote Buddy tillsammans med AJAX Remote. Kombinationen är nog mer till för fjärrstyrning än streaming, men trots det går det utmärkt att strömma musik från iTunes till appen AJAX Remote. Här är är två bra guider från iPhone Hacks och IOSpirit hur man gör.
 • EyeTV. Enbart till för att strömma tv (inspelad och live) från en Mac, med EyeTV på, till en iOS-enhet.
 • Telekinesis - Mac-program för att dela iTunes-bibliotek över internet.
 • Cloud Connect Pro - iPhone/iPad-app för att ansluta till din dator över internet.

Diverse länkar

Share
Comments (0) Trackbacks (0)

Sorry, the comment form is closed at this time.

Trackbacks are disabled.